Το Μάλμε της Σουηδίας θα φιλοξενήσει τον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision

Credits: Werner Nystrand / Folio / imagebank.sweden.se

Στο Μάλμε της Σουηδίας θα διεξαχθεί ο 68ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, τον Μάιο του 2024, όπως αποφάσισε η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας (SVT) και η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU).

Ο Μεγάλος Τελικός της 68ης Eurovision θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαΐου 2023, στο Malmö Arena, ενώ θα προηγηθούν οι δύο Ημιτελικοί, την Τρίτη 7 Μαΐου 2023 και την Πέμπτη 10 Μαΐου 2023.

Τη διοργάνωση της Eurovision 2024 ανέλαβε η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας μετά την ιστορική νίκη της Loreen στο Λίβερπουλ με το τραγούδι «Tattoo». Η Loreen είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει δύο φορές στον διαγωνισμό, ενώ με την επικράτησή της, η Σουηδία ισοφάρισε το ρεκόρ των επτά νικών που κατείχε η Ιρλανδία.

Η επιλογή του Μάλμε έγινε μετά από μία διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από διάφορες πόλεις και την εξέταση παραγόντων, όπως των εγκαταστάσεων του χώρου διεξαγωγής, της δυνατότητας φιλοξενίας χιλιάδων επισκεπτών, αποστολών, φαν και δημοσιογράφων, καθώς και των υποδομών της πόλης.

Ο Executive Supervisor του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, Martin Österdahl, δήλωσε: «Η EBU είναι ενθουσιασμένη που το Μάλμε επελέγη να φιλοξενήσει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024. Το Μάλμε κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του Διαγωνισμού, καθώς τον φιλοξένησε με επιτυχία αρχικά το 1992 και στη συνέχεια το 2013 – μετά την τελευταία νίκη της Loreen. Χαιρόμαστε που επιστρέφουμε σε αυτή τη ζωντανή και δυναμική πόλη, η οποία έχει αποδείξει ότι έχει ιδανικούς χώρους και υποδομές για την παρουσίαση της μεγαλύτερης ζωντανής μουσικής διοργάνωσης στον κόσμο. Η δέσμευση του Μάλμε για ποικιλομορφία, συμπερίληψη και καινοτομία ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το πνεύμα του διαγωνισμού. Επιπλέον, το μέγεθος της πόλης και η καλά αναπτυγμένη υποδομή μεταφορών που διαθέτει, εξασφαλίζει ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στον Διαγωνισμό, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών, των μέσων ενημέρωσης και των φαν, θα μπορούν να περιηγηθούν εύκολα στην πόλη. Η δέσμευση του Μάλμε στη βιωσιμότητα και στις πράσινες πρωτοβουλίες συμβαδίζει απόλυτα με τις δικές μας αξίες, καθιστώντας το ιδανική πόλη για τον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision».

Η Executive Producer του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2024 για το SVT, Ebba Adielsson, πρόσθεσε: «Χαιρόμαστε πολύ για τις ισχυρές, συναρπαστικές και δημιουργικές προτάσεις που λάβαμε από πολλές πόλεις. Το ενδιαφέρον όλων των υποψήφιων δήμων ήταν υψηλό. Όταν τελικά είχαμε όλες τις υποψηφιότητες, προχωρήσαμε σε μια συνολική αξιολόγηση για να εξετάσουμε όλους τους παράγοντες στη διοργάνωση αυτής της τεράστιας διοργάνωσης. Το Μάλμε τελικά επελέγη, καθώς πληρούσε όλα τα κριτήρια, διαθέτει εξαιρετικούς χώρους και είναι μια πόλη όπου μπορούν να μετακινηθούν εύκολα όλοι όσοι έρθουν για τον Διαγωνισμό. Το Μάλμε φιλοδοξεί να δώσει σε όλους την ευκαιρία να συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις είτε είναι επισκέπτες είτε μόνιμοι κάτοικοι».

«Είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που καλωσορίζουμε ξανά τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στο Μάλμε» δήλωσε, από την πλευρά της, η Katrin Stjernfeldt Jammeh, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. «Το Μάλμε θα προσφέρει την ίδια θαυμάσια αίσθηση όπως το 2013, αλλά με νέες εμπειρίες το 2024. Διαθέτουμε σύγχρονη και βιώσιμη υποδομή, όπως και θέληση και ικανότητα να οργανώσουμε ένα φεστιβάλ κατάλληλο για όλες τις ηλικίες».