Πάμε Λίβερπουλ για την ESC 2023!

Liverpool Waterfront – Photo credits: Ant Clausen/Marketing Liverpool

Το Λίβερπουλ επιλέχθηκε ως διοργανώτρια πόλη για τον 67ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, ύστερα από μια αμφίρροπη «μάχη» με την πόλη της Γλασκόβης.

Η «Παγκόσμια Πρωτεύουσα της Ποπ» θα φιλοξενήσει τον 67ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, ο οποίος θα διεξαχθεί το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 (Μεγάλος Τελικός) στο Liverpool Arena, ενώ την Τρίτη 9 και την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, θα διεξαχθούν οι δύο ημιτελικοί.

O Διαγωνισμός Τραγουδιού θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο Liverpool Arena, το οποίο βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Mersey, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως  η 67η Eurovision θα συνδιοργανωθεί από το BBC και την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), με την αρωγή του UA:PBC, του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ουκρανίας, η οποία αναδείχθηκε νικήτρια στη 66η διοργάνωση που έλαβε χώρα στο Τορίνο της Ιταλία, τον Μάιο του 2022.

Το Λίβερπουλ αναδείχθηκε ως η διοργανώτρια πόλη της ESC 2023, μέσω μιας διαδικασίας υποβολής προσφορών από αρκετές πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες και αξιολογήθηκαν από την EBU. Οι διαθέσιμες υποδομές της πόλης για τη φιλοξενία δεκάδων μελών από τις αντιπροσωπείες κάθε χώρας, καθώς και πολυάριθμων ομάδων εθελοντών και δημοσιογράφων, σε συνδυασμό με το πολιτιστικό υπόβαθρο της, που αντανακλά το αντίστοιχο της Ουκρανίας (νικήτριας της ESC2022) ήταν τα στοιχεία που έκαναν την πόλη του Λίβερπουλ να ξεχωρίσει.

Ο Εκτελεστικός Επόπτης του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision Martin Österdahl χαιρέτισε τα νέα:

«Το Λίβερπουλ είναι το ιδανικό μέρος για να φιλοξενήσει τον 67ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision για λογαριασμό της Ουκρανίας. Η πόλη είναι συνώνυμη με τη μουσική και το Liverpool Arena μπορεί να καλύψει όλες τις απαιτήσεις που χρειάζονται για να διοργανωθεί μια παγκόσμια εκδήλωση αυτής της κλίμακας. Είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι με το πάθος που έδειξε η πόλη για να αγκαλιάσει τον Διαγωνισμό και τις ξεχωριστές ιδέες που μας έχουν προταθεί για την τοποθέτηση των περσινών νικητών, της Ουκρανίας, σε περίοπτες θέσεις στο χώρο της διοργάνωσης. Αυτός θα είναι ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision που θα διεξαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 25 χρόνια. Η συνεργασία μας με τον οικοδεσπότη της νέας Eurovision, το BBC, εγγυάται την υλοποίηση μιας ξεχωριστής τηλεοπτικής παραγωγής, που θα αποδίδει φόρο τιμής και στη νικήτρια χώρα Ουκρανία».