Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη Eurovision 2021

Ποια είναι η συμμετοχή της Ελλάδας φέτος στη Eurovision;

Η Stefania (Στεφανία Λυμπερακάκη) θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 65η Eurovision με το «Last Dance». Η σχετική απόφαση ελήφθη από κοινού από την επιτροπή που συγκροτήθηκε στην ΕΡΤ για την επιλογή του τραγουδιού, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα της Στεφανίας στην οποία ανατέθηκε η επιμέλεια της συμμετοχής στην 65η Eurovision, ύστερα από ακρόαση πέντε τραγουδιών που προτάθηκαν από τους δημιουργούς. Το τραγούδι είναι μια σύνθεση των Δημήτρη Κοντόπουλου, Arcade και Sharon Vaughn, ενώ creative director για την οπτικοποίηση του τραγουδιού θα είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός. Περισσότερα εδώ.

Γιατί θα συμμετέχουμε με καινούργιο τραγούδι και όχι με το «Superg!rl»;

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Eurovision, τα τραγούδια που θα διαγωνιστούν δεν πρέπει να έχουν κυκλοφορήσει νωρίτερα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε ραδιοτηλεοπτικού φορέα να συμμετέχει και φέτος με τους περσινούς καλλιτέχνες ή να επιλέξει άλλους. Περισσότερα εδώ.

Πού και πότε θα πραγματοποιηθεί η φετινή Eurovision;

Η 65η Eurovision θα πραγματοποιηθεί στις 18, 20 και 22 Μαΐου στην Ahoy Arena στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Οικοδεσπότες της διοργάνωσης θα είναι οι ολλανδικές ραδιοτηλεοράσεις NPO, NOS και AVROTROS. Θα συμμετέχουν 41 χώρες και συγκεκριμένα όσες θα διαγωνίζονταν στην περσινή διοργάνωση.

Η Ελλάδα διαγωνίζεται στον Β’ ημιτελικό, στις 20 Μαΐου 2021.

©ROTTERDAM AHOY

Θα γίνει φέτος η Eurovision;

Δείτε εδώ τα τελευταία νέα για τη διοργάνωση.

Ποια είναι η ιστορία της συμμετοχής της Ελλάδας στη Eurovision;

Η Ελλάδα έχει δώσει 41 χρονιές το «παρών» στη Eurovision, συμπεριλαμβανομένης της φετινής διοργάνωσης. Η πρώτη συμμετοχή της χώρας μας ήταν το 1974 με τη Μαρινέλλα και το «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου», μία σύνθεση του Γιώργου Κατσαρού σε στίχους του Πυθαγόρα. Το 2005, η Έλενα Παπαρίζου κατέκτησε την πρώτη θέση με το «My Number One», μία σύνθεση του Χρήστου Δάντη και του Μάνου Ψαλτάκη σε στίχους του Χρήστου Δάντη και της Ναταλίας Γερμανού. Σε συνέχεια της νίκης της Ελλάδας, το 2006 ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και διοργανώθηκε από την ΕΒU σε συνεργασία με την ΕΡΤ ως οικοδεσπότη φορέα. Περισσότερα εδώ.

Τι είναι η Eurovision;

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision διοργανώνεται κάθε χρόνο από την ΕΒU (Ένωση Ευρωπαϊκών Δημοσίων Ραδιοτηλεοράσεων) και τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας που έχει κερδίσει την προηγούμενη χρονιά, με τη συμμετοχή των υπόλοιπων ραδιοτηλεοράσεων-μελών της EBU. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά γεγονότα παγκοσμίως. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1956. Το 2020, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο διαγωνισμός ματαιώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Με βάση την τηλεθέαση, η Eurovision κατατάσσεται στις δημοφιλέστερες μεταδόσεις παγκοσμίως. Χαρακτηριστικά, το 2016 περίπου 204 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τους δύο ημιτελικούς και τον τελικό. Το 2015, η Eurovision αναγνωρίστηκε από το «Guinness World Records» ως ο μακροβιότερος τηλεοπτικός μουσικός διαγωνισμός.