Με έμπνευση από τη ναυτική παράδοση της Πορτογαλίας η σκηνή της Eurovision

Η Διοργάνωση του διαγωνισμού αποκάλυψε τα πρώτα σχέδια για την εντυπωσιακή  σκηνή, όπoυ κυριαρχεί και πάλι το θέμα της θάλασσας και της ναυτιλίας ως αναφορά στην ιστορία και την παράδοση της Πορτογαλίας.  Ο σχεδιασμός ανατέθηκε ξανά στον Florian Wieder, που σχεδίασε και την περσινή σκηνή του Κίεβου, με το αίτημα να αποπνέει την αίσθηση της φιλοξενούσας  χώρας με τρόπο κομψό, σύγχρονο, μοναδικό και ιδιαίτερο.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η έμπνευσή του φέτος προήλθε από τα εξής:

  • Τα καράβια. Συγκεκριμένα η δομή της σκηνής θυμίζει τα κύτη των πλοίων, φέρνοντας στο νου τη ναυπηγική επιδεξιότητα  των Πορτογάλων που τους κατέστησε ικανούς να εξερευνήσουν τα πέρατα του κόσμου.
  • Την πλοήγηση, που εκφράζεται δημιουργικά μέσω του σφαιρικού αστρολάβου. Οι δακτύλιοι του αστρολάβου κυριαρχούν οπτικά στο σχεδιασμό της σκηνής. Πρόκειται για οπτικό θέμα που συναντούμε στα πορτογαλικά οικόσημα, αλλά και στη σημαία της χώρας, ως υπενθύμιση της εποχής των μεγάλων εξερευνήσεων.
  • Τη θάλασσα ως στοιχείο που εκφράζει την ελευθερία, τη διαύγεια και την ηρεμία. Εκφράζεται στο σχεδιασμό με τη μορφή του κυματισμού.
  • Τους χάρτες και τις γραμμές τους που απλώνονται προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, συνδέοντας ταυτόχρονα όλα τα μέρη της γης. Ο σχεδιασμός της σκηνής φιλοδοξεί να αναδείξει τη Λισαβόνα ως το σημείο του χάρτη όπου συγκλίνουν όλες οι γραμμές.

Η σκηνή θα είναι σε αρμονία και με το σύνθημα της φετινής Eurovision «All aboard!», (σε ελεύθερη απόδοση «όλοι στο καράβι!»). Το σύνθημα παρουσιάστηκε πριν ένα περίπου μήνα, μαζί με το λογότυπο. Και τα δύο έχουν ως πηγή έμπνευσης το θέμα της θάλασσας, που αξιοποιείται για να εκφράσει δημιουργικά τόσο την επαφή μεταξύ των λαών, όσο και  την ποικιλομορφία.

Πηγή: eurovision.tv Φωτογραφία: The stage of the 2018 Eurovision Song Contest © RTP