Νεκρός βρέθηκε στο κρεβάτι του το πρωί ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης. Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο αγαπημένος μουσικός δεν ξύπνησε ποτέ.
Δεν προβλέπεται να γίνει ταφή και οι πληροφορίες μιλούν γι’ αποτέφρωση.
Στις αρχές Μαΐου και εν μέσω καραντίνας, ο Αγάθωνας, σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, είχε παίξει ρεμπέτικα τραγούδια στην είσοδο, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το 2013, μετά την αυθόρμητη αποδοχή να συμμετάσχει σε ένα τραγούδι σε δίσκο των Koza Mostra, βρέθηκε να διαγωνίζεται για την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision και να καταλήγει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.
Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό της επαρχίας Λαγκαδά από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες, το 1955. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα προέρχονται από τον κοινωνικό του περίγυρο και είναι έντονα διαποτισμένα από τις μελωδίες της Μικράς Ασίας.
Με τη μουσική αρχίζει να ασχολείται συστηματικά από το 1973. Αυτοδίδακτος, με μόνο οδηγό τα μουσικά του ακούσματα, μαθαίνει σχεδόν όλα τα έγχορδα που χρησιμοποιούνται στα ρεμπέτικα τραγούδια: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μαντόλα και μαντολίνο.
Το επαγγελματικό του ξεκίνημα γίνεται στις μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Σύντομα αντιλαμβάνεται ότι ο μουσικός χώρος που τον ενδιαφέρει πραγματικά και ταιριάζει απόλυτα στη φωνή του είναι το ρεμπέτικο τραγούδι, στο οποίο και αφιερώνεται έκτοτε αποκλειστικά. Διατηρεί στην κατοχή του μεγάλη συλλογή δίσκων γραμμοφώνου με σπάνιες εκτελέσεις ρεμπέτικων τραγουδιών, πολλές από τις οποίες παρουσιάζει σε μουσικές εκπομπές στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης (Α103, 904).
Το 1978 ιδρύει το Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης με το οποίο ηχογραφεί δύο δίσκους, εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά και πραγματοποιεί πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.
Το 1981 κατεβαίνει για μερικά χρόνια (ως το 1987) στην Αθήνα, όπου και συνεργάζεται με μουσικούς όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κόρος, ο Βασίλης Σούκας, ο Λάζαρος Κουλαξίζης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Νίκος Χατζόπουλος, κ.ά.
Το 1987 παντρεύεται την Εριφύλη Χοντολίδου και αποκτούν ένα γιο, τον Νίκο, που σπουδάζει φυσικός, παίζει ούτι και συμμετέχει με τον Αγάθωνα σε πολλές συναυλίες και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
Έχει εμφανιστεί σε πόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα και έχει προσκληθεί για προσωπικές συναυλίες σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, στις Η.Π.Α. και στην Αυστραλία.
Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης υπήρξε αφοσιωμένος στο ρεμπέτικο και δημοτικό τραγούδι. Τα υπηρέτησε από το 1973, αρνούμενος πεισματικά να μετακινηθεί σε άλλα δημοφιλέστερα είδη. Σε όλες τις προσωπικές δισκογραφικές του δουλειές παρουσίασε συστηματικά το ρεμπέτικο τραγούδι, ερμηνεύοντας τόσο παλιά και άγνωστα ρεμπέτικα (στηριζόμενος, κατά μεγάλο μέρος, στο αρχειακό του υλικό), όσο και γνωστά και πολυτραγουδισμένα.
Πηγή: ΕΡΤ, Αρχείο ΕΡΤ, Δεύτερο Πρόγραμμα