Αμάντα Γεωργιάδη – βιογραφικό
27 Ιανουαρίου 2022
Αμάντα Γεωργιάδη (Amanda Tenfjord) – φωτογραφικό υλικό της εκπροσώπου της Ελλάδας στη Eurovision
10 Μαρτίου 2022

Φωκάς Ευαγγελινός: Creative Director της ελληνικής συμμετοχής στην Eurovision 2022

O Φωκάς Ευαγγελινός είναι χορογράφος και σκηνοθέτης, με πολυετή παρουσία και ιστορικό επιτυχιών στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Ήταν ο creative director της ελληνικής συμμετοχής με την Έλενα Παπαρίζου στην Eurovision του 2005, η οποία κατέκτησε την πρώτη θέση. Ήταν επίσης creative director των Ημιτελικών και του Τελικού της Eurovision του 2006, η οποία διεξήχθη στην Αθήνα. Το 2021, ο Φωκάς Ευαγγελινός έλαβε μέρος σε μια ακόμα επιτυχημένη συμμετοχή της Ελλάδας στην Eurovision, ως ο creative director και χορογράφος για το “Last Dance” της Στεφανίας.
Σκηνοθέτησε επίσης τραγούδια ξένων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην Eurovision εκπροσωπώντας τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μολδαβία και την Ισπανία, οι οποίοι κατέκτησαν υψηλές θέσεις στην τελική κατάταξη του διαγωνισμού.
Ο Φωκάς Ευαγγελινός σπούδασε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Ξεκίνησε να εργάζεται ως χορογράφος το 1991. Έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου.
Το 1996 δημιούργησε σχολή χορού, η οποία είναι αναγνωρισμένο μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού του Λονδίνου. Από το 2002 διδάσκει στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Το 2005 βραβεύτηκε με το βραβείο χορού Κούλα Πράτσικα από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο.
Έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει θεατρικές παραστάσεις και μιούζικαλ στο Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ηρώδειο, κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικά shows, τελετές απονομής μουσικών βραβείων και ομάδες χορού.
Έχει επίσης επιμεληθεί σκηνοθετικά συναυλίες με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως του Nikolay Baskov (με τη συμμετοχή της Montserrat Caballé), του Philipp Kirkorov και του Dima Bilan. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής, το 2011 εμπνεύστηκε και υλοποίησε τις τελετές έναρξης και λήξης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Αθήνα 2011, καθώς και τις τελετές αφής και παράδοσης φλόγας για τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics στη Νότια Κορέα το 2013 και τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics στην Αμβέρσα το 2014.