Ελβετία: Με το Nemo και το τραγούδι «The Code» στη Eurovision 2024

Credits: SRF / Ella Mettler

Με το non-binary καλλιτέχνη Nemo και το τραγούδι «The Code» θα συμμετάσχει η Ελβετία στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, στο Μάλμε της Σουηδίας.

«Το «The Code» αφορά το ταξίδι που ξεκίνησα με τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για μένα. Αλλά τίποτα δεν με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα από την ελευθερία που κέρδισα συνειδητοποιώντας ότι είμαι non-binary» ανέφερε το Nemo.

Το «The Code» περιγράφεται όχι απλά ως ένα τραγούδι, αλλά ως ένας ασφαλής χώρος μέσα από στον οποίο, κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει την αλήθεια του. Η αλήθεια του Nemo βρίσκεται ανάμεσα στα 0 και 1 του δυαδικού συστήματος:

«Κάπου ανάμεσα στα 0 και τα 1, εκεί βρήκα το βασίλειό μου» λέει.

Η προσωπική ιστορία του Nemo γίνεται έτσι μια παγκόσμια αφήγηση, μια έκκληση προς όλους να σπάσουν τον δικό τους κώδικα και να εισέλθουν στο βασίλειο της αυθεντικότητας. Και το Nemo δηλώνει χαρούμενο που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σκηνή του Μάλμε για να παρουσιάσει το τραγούδι και τον κώδικα που περιέχει:

«Είναι απίστευτη τιμή να εκπροσωπώ την Ελβετία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Αυτή η πλατφόρμα προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και γενεών. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα ως gender-queer άτομο να υπερασπιστώ ολόκληρη την LGBTQIA+ κοινότητα».

Το Nemo γεννήθηκε το 1999 στο Biel, μια μικρή δίγλωσση πόλη της Ελβετίας και σήμερα ζει στο Βερολίνο. Από μικρή ηλικία παίζει βιολί, πιάνο και ντραμς. Το 2016 έγινε ευρύτερα γνωστό από την εμφάνιση στο SRF Virus (#Cypher) όπου κι έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε δύο Eps. Επτά τραγούδια μπήκαν απευθείας στα ελβετικά charts, ενώ ακολούθησαν πέντε βραβεία Swiss Music Awards. Από το 2020, γράφει μουσική και κάνει την παραγωγή για άλλους καλλιτέχνες, ενώ πλέον κυκλοφορεί και τραγούδια στην αγγλική γλώσσα.

Το τραγούδι «The Code» γράφτηκε από το Nemo, μαζί με τους Lasse Nyman, Linda Dale και Benjamin Alasu και πρόκειται, όπως λέει το ίδιο, για «το καλλιτεχνικό μανιφέστο του προσωπικού μου ταξιδιού. Ένα ξεχωριστό μουσικό κομμάτι που συνδυάζει τη ραπ, το drum n’ bass και την όπερα».